A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

CERT-RO se alătură campaniei de conștientizare contra criminalității cibernetice în rândul tinerilor

2016/12/12
Popularitate 1096

Foto: EC3 Europol

CERT-RO s-a implicat, alături de Poliția Română, DIICOT și Bitdefender în campania de conștientizare și prevenire a criminalității informatice în rândul tinerilor, organizată de Europol (EC3) la nivel european.

Problema criminalității informatice în rândul tinerilor

Organele de aplicare a legii au desfășurat operațiuni de succes împoriva unor persoane ce au realizat infracțiuni cibernetice. Ca urmare a acestor acțiuni s-a resimțit nevoia de a realiza o campanie preventivă, în mai multe țări europene, care să informeze și să conștientizeze tinerii asupra riscului de a fi implicați în criminalitatea informatică.

Mulți tineri realizează atacuri cibernetice pentru distracție, sau din dorința de a-și arăta cunoștințele în domeniul IT, fără a conștientiza pe deplin consecințele faptelor lor. Cu toate acestea, pedepsele sunt severe și pot avea implicații negative asupra viitorului tinerilor anchetați.

Adolescenții care au fost implicați în criminalitatea informatică au deprinderi care pot fi folosite și într-un context pozitiv.

Cunoștințele în programare, securitate informatică sau chiar gaming sunt căutate și există mai multe oportunități de carieră pentru cei pasionați de aceste domenii.

Un studiu recent realizat cu sprijinul EUROPOL, publicat în octombrie 2016, ne ajută să realizăm cum ajung tinerii să fie implicați în criminalitatea informatică.

Accesează/Descarcă studiul

Acțiuni împotriva criminalității informatice la nivel european

În perioada 5 – 9 decembrie a.c., EUROPOL și autoritățile de aplicare a legii din Australia, Belgia, Franța, Ungaria, Lituania, Olanda, Norvegia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Marea Britanie și  Statele Unite ale Americii au desfășurat o acțiune comună care a vizat utilizatorii unei platforme de achiziționare de Distributed Denial of Service (DDoS). Ca urmare a acestei acțiuni a fost dezafectată platforma ce punea la dispoziție respectivele instrumente de atacuri informatice, iar 34 de persoane au fost reținute/arestate și 101 persoane audiate și atenționate/avertizate.

Pe parcursul acțiunii, Centrul European Cybercrime al Europol a sprijinit eforturile naționale ale țărilor menționate mai sus, în vederea în identificării persoanelor suspecte, atât în Europa, cât și în afară, prin organizarea de întâlniri operaționale, coroborarea informațiilor obținute și suport analitic.

Site-ul ce punea la dispoziție  aceste ”servicii” de achiziționare de DDoS, era utilizat în special de tineri pasionați de jocuri video.