A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

Luna europeană a securității cibernetice 2020, „Think Before U Click”, începe astăzi

2020/10/01
Popularitate 1000

Foto: ECSM 2020

În luna octombrie a acestui an are loc cea de a 8-a ediție a Lunii europene a securității cibernetice (ECSM) a Uniunii Europene, eveniment care promovează securitatea online în rândul cetățenilor UE. Campania anuală de sensibilizare cu privire la securitatea cibernetică este coordonată de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) și de Comisia Europeană și este sprijinită de statele membre și de peste 300 de parteneri din diverse sectoare.

Sute de activități, cum ar fi conferințe, ateliere, sesiuni de formare, prezentări generale, webinare și campanii online, vor avea loc în întreaga Europă pe parcursul întregii luni octombrie, pentru a spori gradul de sensibilizare cu privire la securitatea cibernetică și pentru a furniza informații actualizate privind securitatea digitală prin intermediul unor activități educative și al schimbului de bune practici. În fiecare an, Luna europeană a securității cibernetice îi invită pe cetățenii UE să-și unească forțele, sub deviza „Securitatea cibernetică este o responsabilitate comună”, împotriva amenințărilor cibernetice.

Campania ECSM din acest an a fost concepută în așa fel încât să abordeze problemele de securitate legate de digitalizarea vieții de zi cu zi, care au fost accelerate de pandemia de COVID-19. Campania din 2020, „Think Before U Click” („Gândește înainte de a face clic”), îi încurajează pe oameni să analizeze cu atenție, înainte de accesa diferite linkuri pe internet și abordează diferite tematici privind securitatea cibernetică, pentru a-i ajuta pe utilizatori să identifice amenințările cibernetice și să se pregătească pentru a le înfrunta.

Prima tematică analizează practicile de tip scam (tentative de fraudă online) și este axată pe schimbul de informații legate de amenințările cibernetice actuale și potențiale. Activitățile sunt concentrate pe atacuri de tip phishing, compromiterea adreselor de e-mail profesionale și tentativele de fraudă în contextul cumpărăturilor online. Obiectivul acestei tematici este ca utilizatorii să înțeleagă eventualele capcane lăsate de atacatori atunci când efectuează tranzacții online, în numele unei companii sau cu titlu personal.

În cadrul celei de a doua tematici, care se axează pe „competențele digitale”, vor fi propuse activități educaționale de informare a publicului larg cu privire la securitatea informațiilor. Tematica acoperă o serie de aspecte legate de protecția vieții private în mediul online, cum ar fi protecția datelor cu caracter personal, hărțuirea online și spoinarea cibernetică. Sesiunile au scopul de a promova importanța igienei cibernetice și de a stabili bune practici online.

Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă și comisar responsabil cu o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: „Viața noastră de zi cu zi și economiile noastre devin din ce în ce mai dependente de soluțiile digitale; trebuie așadar să fim conștienți de faptul că securitatea cibernetică ne privește pe toți. Este important să se promoveze o cultură a securității care să se bazeze pe tehnologii de ultimă generație în toate sectoarele vitale ale economiei și societății noastre.”

Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat: „Luna europeană a securității cibernetice are scopul de a ne sensibiliza cu privire la securitatea cibernetică și de a ne pune la curent cu amenințările cibernetice; această lună ne reamintește că fiecare dintre noi își poate îmbunătăți cu ușurință nivelul de securitate cibernetică prin adoptarea unor obiceiuri digitale bune. Securitatea cibernetică este esențială pentru modul nostru de viață european.”

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: „La fel ca spațiul terestru, maritim sau aerian, spațiul informațional digital are uneori lacune în materie de securitate, care trebuie eliminate. Ambiția noastră este de a le oferi cetățenilor UE cel mai sigur spațiu informațional din lume, lucru care se va realiza în special prin educație. Acesta este obiectivul Lunii europene a securității cibernetice 2020, pe care o lansăm mâine pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la siguranța online și pentru a consolida competențele în materie de securitate cibernetică necesare în viitor.”

Juhan Lepassaar, directorul executiv al ENISA, a declarat: „Luna europeană a securității cibernetice din acest an explorează modalitățile de a spori reziliența ecosistemului nostru cibernetic comun prin schimbul de bune practici și dezvoltarea competențelor cibernetice. A fi bine informat cu privire la practicile de scam și a gândi înainte de a face clic fac parte din sfaturile care pot fi urmate cu ușurință pentru a limita riscurile. ECSM ne oferă oportunitatea de a dialoga direct cu cetățenii, întreprinderile și organizațiile din UE, pentru a spori gradul de sensibilizare cu privire la amenințările cibernetice, pentru a valorifica aceste cunoștințe și pentru a promova împreună securitatea cibernetică pe toate fronturile.”

Astăzi, la lansarea campania, organizatorii au publicat un videoclip pentru a le oferi cetățenilor UE instrumente pe care să le integreze în activitățile lor cibernetice cotidiene.

Site-ul oficial al campaniei ECSM este cybersecuritymonth.eu. Fiecare stat membru al UE participant are o pagină de internet dedicată, care conține informații actualizate în limba națională. Utilizatorii pot găsi sfaturi și sugestii în 23 de limbi, materiale de sensibilizare, quiz-uri online, linkuri către evenimente și multe altele. Site-ul ECSM cuprinde, de asemenea, o hartă interactivă, care le permite utilizatorilor să vizualizeze activitățile și să ia parte la acestea.


Vizualizat de 3962 ori