A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

Uniți în vederea sensibilizării cu privire la amenințările cibernetice: Luna europeană a securității cibernetice 2021

2021/09/30
Popularitate -10000

Foto: ECSM2021

Astăzi începe cea de a 9-a ediție a Lunii europene a securității cibernetice (European Cybersecurity Month – ECSM) a Uniunii Europene, eveniment care promovează securitatea online în rândul cetățenilor UE.

București, 30 septembrie 2021

Campania anuală de sensibilizare cu privire la securitatea cibernetică este coordonată de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) și este sprijinită de Comisia Europeană, de statele membre ale UE, de Europol, de Banca Centrală Europeană, de țările membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) și de peste 300 de parteneri din sectorul public și privat. Campania, care se desfășoară pe parcursul unei luni, promovează recomandări actualizate în materie de securitate cibernetică pentru a consolida încrederea în serviciile online și pentru a-i ajuta pe cetățeni să își protejeze datele personale, financiare și profesionale online.

„De aproape doi ani avem parte de evoluții rapide și notabile în domeniul securității cibernetice la nivelul Uniunii Europene (UE). Pandemia a accelerat nevoia de digitalizare și a determinat o creștere a volumului și a complexității atacurilor. Ca utilizatori de tehnologie, este vital să ținem pasul cu aceste pericole emergente și să ne actualizăm mereu cunoștințele dedicate igienei de cyber security. Luna Europeană a Securității Cibernetice este un prilej excelent pentru a ne pune la punct rutina zilnică de acțiuni necesare pentru o activitate online în siguranță”, subliniază Dan Cîmpean, director general al Directoratului Național de Securitate Cibernetică.  

Vicepreședintele pentru ‘Promovarea modului nostru de viață european’, Margaritis Schinas, a declarat: „Atacurile cibernetice constituie un pericol pentru companiile noastre, infrastructurile noastre critice, datele noastre și funcționarea democrațiilor noastre. Infractorii cibernetici exploatează și cea mai mică vulnerabilitate din mediul nostru digital. Campania «Luna europeană a securității cibernetice» își propune să ne ajute pe toți să dobândim competențele necesare pentru a ne proteja, atât pe noi, cât și modul nostru de viață, împotriva amenințărilor cibernetice. Sloganul campaniei, «Gândiți-vă bine înainte de a da clic!», este, în special anul acesta, mai relevant ca niciodată”.

Juhan Lepassaar, directorul executiv al Agenției UE pentru Securitate Cibernetică (ENISA), a declarat: „Campania «Luna europeană a securității cibernetice» din acest an le oferă cetățenilor UE informații pe care le pot utiliza în viața lor de zi cu zi și sfaturi pentru a se proteja de amenințările la adresa securității cibernetice. Colaborăm cu statele membre și cu instituțiile UE pentru a promova conștientizarea acestor amenințări și pentru a construi o Europă de încredere și sigură din punct de vedere cibernetic.”

Pandemia de COVID-19 a subliniat importanța securității cibernetice. Acum, mai mult ca niciodată, educația privind securitatea digitală este esențială pentru ca cetățenii să identifice riscurile și să reacționeze în mod eficace la amenințările cibernetice.

Anual, pe toată durata lunii octombrie, ECSM reunește cetățeni ai UE, statele membre, Comisia Europeană, organisme ale UE și organizații guvernamentale, sectorul privat și mediul academic pentru a promova obiceiuri sănătoase în materie de securitate cibernetică sub deviza „Gândiți-vă bine înainte de a da clic!” (Think Before U Click). Pe teritoriul Europei și în afara acesteia se organizează activități online, inclusiv cursuri de formare, conferințe, chestionare, prezentări și campanii naționale, pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la riscurile în materie de securitate cibernetică și pentru a partaja orientările actualizate și modalitățile de atenuare a acestor riscuri.

Campania ECSM din acest an va aborda din nou problemele de securitate legate de digitalizarea vieții de zi cu zi, care a fost accelerată de pandemia de COVID-19. Campania din 2021, care îi încurajează pe oameni să se gândească bine înainte de accesa diferite linkuri pe internet, abordează două tematici privind securitatea cibernetică, pentru a-i ajuta pe cetățenii UE să identifice amenințările cibernetice și să fie pregătiți, în cazul în care se confruntă cu așa ceva.

Prima tematică are ca subiect „asigurarea securității cibernetice la domiciliu”, prin oferirea de sfaturi cu privire la modul în care ne putem menține condițiile de securitate cibernetică atunci când efectuăm tranzacții, comunicăm, lucrăm sau studiem online. Se vor oferi sfaturi cu privire la buna igienă cibernetică pentru practicile cotidiene din mediul online.

A doua tematică oferă orientări privind „măsurile de prim ajutor” care trebuie luate în cazul unui incident cibernetic. Obiectivul acestei tematici este de a încuraja cetățenii să conștientizeze mai bine amenințările cibernetice cele mai frecvente și să le ofere consiliere cu privire la modul în care să reacționeze atunci când sunt victime ale fraudelor în contextul cumpărăturilor online, atunci când cardul lor de credit și/sau contul lor bancar au fost compromise și atunci când le-a fost piratat contul de pe platformele de comunicare socială. Persoane care au fost victime ale unor astfel de fraude își vor spune povestea, sub forma unor interviuri și materiale video.

Anul acesta, ECSM își unește forțele cu European Cybersecurity Challenge (Concursul european de securitate cibernetică – ECSC), iar echipa câștigătoare a ECSC 2021 va fi ambasadorul campaniei ECSM din acest an.

Site-ul oficial al campaniei ECSM este cybersecuritymonth.eu. Site-ul funcționează ca un „hub” de informații privind securitatea cibernetică; acesta include o pagină pentru înregistrarea activităților legate de sensibilizarea publicului, precum și materiale de campanie specifice pentru fiecare stat membru în limba locală (sunt reprezentate toate cele 24 de limbi oficiale ale UE) și un set de orientări vizuale referitoare la campanie, care poate fi descărcat. ECSM conține, de asemenea, un chestionar privind securitatea cibernetică , care le permite utilizatorilor să își testeze cunoștințele și o hartă interactivă a țărilor participante, care oferă informații cu privire la serviciile disponibile în fiecare țară pentru a raporta atacurile cibernetice și a obține consiliere atunci când o persoană este victima unui astfel de atac.

Despre Luna europeană a securității cibernetice (ECSM)

Luna europeană a securității cibernetice (ECSM) este campania anuală a Uniunii Europene dedicată promovării securității cibernetice în rândul cetățenilor și al organizațiilor, precum și furnizării de informații actualizate privind securitatea digitală prin acțiuni de sensibilizare și schimb de bune practici. În fiecare an, pe toată durata lunii octombrie, se organizează în întreaga Europă sute de activități, inclusiv conferințe, ateliere, cursuri de formare, webinare, prezentări, chestionare online etc., cu scopul de a le oferi cetățenilor resurse pentru a afla mai multe despre protecția online. ECSM este coordonată de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) și este sprijinită de Comisia Europeană, de Europol, de Banca Centrală Europeană și de statele membre ale UE, de țările membre ale AELS și de peste 300 de parteneri (guverne, universități, grupuri de reflecție, ONG-uri, asociații profesionale, întreprinderi din sectorul privat) din Europa și din afara acesteia. Vă invităm să vizitați cybersecuritymonth.eu/ @CyberSecMonth.

Despre ECSM 2021

Campania ECSM 2021 va continua cu același slogan de anul trecut, „Gândiți-vă bine înainte de a da clic!”, și cu hashtagul #ThinkB4UClick. Sloganul general „Securitatea cibernetică este o responsabilitate comună” va fi menținut, de asemenea, în 2021.

Urmăriți campania pe Twitter @CyberSecMonth cu hashtagurile #CyberSecMonth și #ThinkB4Uclick, precum și pe Facebook @CyberSecMonthEU

Mai multe informații cu privire la ECSM pot fi găsite la cybersecuritymonth.eu.

Media Toolkit (include materiale ECSM, videoclipuri, infografice, etc.)

Pentru întrebări legate de acest material, avem rugămintea să ne scrieți pe [email protected].


Vizualizat de 2120 ori