A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

1,3 miliarde de euro din programul Europa Digitală pentru tranziția digitală și securitatea cibernetică a Europei

2023/04/03
Popularitate 7136

La finalul lunii martie, Comisia Europeană a adoptat două programe de lucru multianuale pentru programul Europa Digitală, care prezintă obiectivele și domeniile tematice specifice care vor beneficia de finanțare în valoare de aproape 1,3 miliarde de euro.

Digital Europe (Europa Digitală) este programul de finanțare al UE care vizează consolidarea suveranității tehnologice a Europei și introducerea pe piață a soluțiilor digitale în beneficiul cetățenilor, al administrațiilor publice și al întreprinderilor.

Principalul program de lucru, în valoare de 909,5 de milioane de euro, pentru perioada 2023-2024, acoperă implementarea de proiecte care utilizează tehnologii digitale, cum ar fi datele, AI, cloud și competențele digitale avansate. Aceste proiecte vor aduce beneficii concrete ecosistemelor de inovare, standardelor deschise, IMM-urilor, orașelor, serviciilor publice și mediului.

Alături de principalul program de lucru, Comisia a publicat un program de lucru axat pe securitatea cibernetică, cu un buget de 375 de milioane de euro pentru perioada 2023-2024, pentru a spori reziliența colectivă a UE împotriva amenințărilor cibernetice. Acesta va fi pus în aplicare de Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică (ECCC).

Pentru majoritatea proiectelor, punerea în aplicare a acestor programe de lucru va necesita cofinanțare din alte surse, reprezentând 50% din costurile proiectelor. Aceasta înseamnă că valoarea totală a investițiilor care vor fi mobilizate va fi aproape dublă față de suma provenită din finanțarea UE.

Primele cereri de propuneri pentru aceste programe de lucru ale programului Europa Digitală vor fi publicate în această primăvară, iar mai multe informații vor fi disponibile spre finalul verii. Cererile de propuneri vor fi deschise întreprinderilor, administrațiilor publice și altor entități din statele membre ale UE, din țările AELS/SEE și din țările asociate la programul Europa Digitală.

Obiectivele generale, domeniul de aplicare, rezultatele și livrabilele, precum și alocările bugetare pentru fiecare subiect sunt descrise în programele de lucru.

Pe site-ul Comisiei Europene veți găsi documentele și modificările relevante pentru programele de lucru, după adoptarea acestora de către Comisie.

Programele de lucru actuale care pun în aplicare DIGITAL EUROPE sunt:

  • Programul de lucru Europa digitală 2023-2024
  • Programul de lucru Europa digitală 2021-2023, dedicat în mod specific centrelor europene de inovare digitală
  • Europa digitală – Programul de lucru privind securitatea cibernetică 2023-2024
  • Europa digitală – Computing (tehnică de calcul) de înaltă performanță (gestionat de EuroHPC): Decizia nr. 03/2023 de modificare a programului de lucru și a bugetului pentru anul 2023

Programe de lucru anterioare:

  • Programul de lucru Europa Digitală 2021-2022
  • Europa Digitală – Programul de lucru privind securitatea cibernetică 2021-2022
  • Digital EUROPE – Computing (tehnică de calcul) de înaltă performanță (gestionat de EuroHPC): Decizia nr. 07/2022 – Programul de lucru și amendamentul bugetar nr. 2

Surse

https://digital-strategy.ec.europa.eu/ro/news/eu13-billion-digital-europe-programme-europes-digital-transition-and-cybersecurity-0

https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/activities/work-programmes-digital