A publicat studiul «Disponibilitatea pentru implementarea în România a schemei de certificare a securității cibernetice» Accesați aici studiul

Comunicat de presă: CERT-RO s-a alăturat campaniei împotriva malware-ului pe dispozitivele mobile, organizată de Europol la nivel internațional

2016/10/24
Popularitate 1174

 

CERT-RO, Poliția Română, DIICOT și compania de securitate Bitdefender își unesc forțele cu Centrul European privind criminalitatea informatică (EC3) al Europol, în săptămâna dedicată campaniei anti-malware pe dispozitivele mobile, cu scopul de a ridica gradul de conștientizare față de pericolul reprezentat de creșterea acestui trend infracțional.

În săptămâna 24-28 octombrie, organizațiile partenere, din mediul public și privat, inclusiv agenții ale UE (ENISA și eu-LISA), vor desfășura activități de sensibilizare a utilizatorilor de terminale mobile cu privire la fenomenele infracționale și consecințele lor. Campania se derulează în 22 de state membre UE (Austria, Belgia, Croația, Cipru, Republica Cehă, Ungaria, Irlanda, Italia, Franța, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania și Regatul Unit) și 3 state din afara UE (Columbia, Norvegia și Ucraina).

Dispozitivele mobile, cum ar fi telefoanele inteligente sau tabletele, sunt elemente esențiale în viața noastră de zi cu zi, iar riscul de malware pe mobil este semnificativ. Hackerii pot fura bani și informații personale, pot folosi dispozitivele utilizatorilor ca boți, pentru a derula atacuri DDoS, și pot spiona activitatea utilizatorilor. Din păcate, mulți utilizatori nu conștientizează pericolul și nu dau importanță protejării dispozitivelor lor mobile în fața unor potențiale atacuri.

Activitățile ce vor fi derulate în cadrul campaniei variază de la conferințe de presă, cursuri școlare, ateliere educaționale și cursuri de formare, webinars și chestionare on-line în zona de social media. Acest efort pan-european va fi însoțit de o campanie de comunicare masivă în spațiul online, prin intermediul canalelor media sociale și site-urile organizațiilor naționale implicate. Campania face parte din cadrul Lunii Europene a Securității Cibernetice (European Cyber Security Month – ECSM 2016).

 

Augustin Jianu, director general CERT-RO:

Incidentele provocate de malware pentru dispozitivele mobile sunt pe un trend ascendent la nivel mondial. Telefoanele inteligente sunt esențiale în interacțiunile pe care le avem. Sigur, ne simplifică viața, dar de multe ori o poate complica. Infracționalitatea în spațiul cibernetic vizează exploatarea vulnerabilităților sistemelor, dar și neatenția utilizatorilor. Folosirea necorespunzătoare a dispozitivelor mobile poate produce pierderi financiare și scurgeri de date personale în mediul online. Scopul acestei campanii este de a informa utilizatorii dispozitivelor mobile, cu privire la pericolele existente, și de a prezenta sfaturi de securitate esențiale pentru o protecție adecvată.

Pentru a ajuta oamenii mai bine în a-și proteja dispozitivele mobile de infractorii din spațiul cibernetic, Centrul European privind criminalitatea informatică (EC3) a dezvoltat materiale de sensibilizare, disponibile publicului pentru descărcare în 20 de limbi. Astfel, se oferă o imagine de ansamblu a amenințărilor și a vulnerabilităților cheie pentru dispozitivele mobile. Un set de sfaturi explică modul în care un utilizator obișnuit ar trebui să efectueze zilnic activități pe terminalul mobil fără a se supune pericolelor: descărcarea aplicațiilor din magazinul de aplicații online, efectuarea de servicii bancare pe internet, utilizarea corespunzătoare a unei conexiuni de tip Wi-Fi sau evitarea infectării cu ransomware de mobil.

Așa cum arată raportul EUROPOL din 2016 privind pericolul reprezentat de criminalitatea organizată pe internet, malware-ul dedicat dispozitivelor mobile este extrem de prezent în investigațiile efectuate de organele de aplicare a legii din 14 țări europene. Acesta reprezintă un indicativ clar că malware-ul pentru mobil este din ce mai prezent ca tip de amenințare cibernetică la nivel european.

Rob Wainwright, director EUROPOL:

“Organele de aplicare a legii și partenerii noștri din mediul privat continuă să raporteze proliferarea malware-ului pe mobil, care acum a devenit la fel de sofisticat precum cel pentru PC. Folosirea software-ului de securitate și raportarea unor astfel de atacuri vor oferi o imagine de ansamblu și o oportunitate de a reduce această amenințare pentru utilizatori. Trebuie să transmitem un mesaj de conștientizare pentru cetățeni și mediul de business, iar această inițiativă globală reprezintă primul pas în a crea o alianță comună între sectorul public și cel privat în interiorul UE și nu numai. Peste 45 de parteneri din zona industriei de securitate, instituții bancare, ministere și organizații de tip CERT vor susține această campanie la nivel național. ”

Urmăriți campania desfășurată în România!

https://cert.ro/pagini/campania-anti-malware-mobil

www.politiaromana.ro

www.diicot.ro   

 

Social Media #mobilemalware #CyberSecMonth

https://www.facebook.com/CERT.RO/

https://www.facebook.com/PolitiaRomanawww.politiaromana.ro/

https://www.facebook.com/BitDefenderRO/   

https://twitter.com/CERT_RO

https://twitter.com/_politiaromana_

https://twitter.com/bitdefenderro  

https://www.youtube.com/channel/UCQBOSLcapTPIfv7_pIhUBig

https://www.linkedin.com/in/certro 

https://www.instagram.com/cert.ro/


Vizualizat de 4739 ori