A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

Comunicat de presă: Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) face un apel către utilizatori să fie vigilenți cu privire la sursele de informații pe care le accesează online

2022/02/28
Popularitate 10000

Foto: fens.org

București, 28 februarie 2022

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) monitorizează cu atenție evoluțiile în spațiul cibernetic național civil, în conformitate cu prevederile legale, context în care identificăm și corelăm în mod curent conexiuni între incidente de securitate cibernetică și propagarea știrilor false sau a dezinformării în spațiul public românesc.

Deși problematica „fake news” nu se află în atribuțiile Directoratului, observăm constant prezența unor astfel de site-uri în investigațiile derulate cu privire la propagarea diferitelor tentative de fraudă din online sau a incidentelor de securitate cibernetică.

De multe ori criminalitatea și atacurile cibernetice sunt asociate cu fake news, implicând conținut online sau infrastructuri cibernetice care susțin următoarele tipuri de activități:

  • sprijină sau instigă public la comiterea de infracțiuni;
  • conțin sau promovează informații false;
  • găzduiesc sau utilizează conținut software malițios (de tip malware, ransomware, spyware etc.) ce poate fi utilizat la comiterea unor infracțiuni;
  • furnizează suportul tehnic, logistic, financiar sau de orice altă natură pentru pregătirea și sau derularea infracțiunilor
  • sunt îndreptate împotriva securității, confidențialității, integrității, disponibilității, rezilienței spațiului cibernetic național al României și al aliaților săi.

Astfel, am observat în ultima perioadă cazuri în care identitatea vizuală a unor instituții de presă, bănci și firme de curierat din România a fost clonată și folosită de site-uri care propagau scheme de fraudare a potențialelor victime. Aceste site-uri sunt foarte similare cu cele originale, dar domeniile web pe care le folosesc nu au nici o legătură cu cele legitime.

Directoratul analizează astfel de cazuri și se coordonează cu celelalte instituții competente la nivel național, în funcție de situație.

Depunem eforturi susținute pentru analiza, investigarea și documentarea unor astfel de cazuri și pentru limitarea riscurilor la adresa utilizatorilor, a operatorilor economici precum și a spațiului cibernetic național al României și al aliaților săi.

Directoratul nu are atribuții legale pentru eliminarea la sursă, blocarea sau neutralizarea conținutului online sau a infrastructurilor cibernetice implicate în astfel de activități dar oferă expertiză și asistență în aceste cazuri, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

Pe această cale, facem un apel la utilizatori să fie vigilenți cu privire la sursele de informații pe care le accesează în mediul online, la tentativele de phishing, fraudă, dezinformare care pot exploata subiecte curente, inclusiv tematica războiului din Ucraina.

 

Persoană de contact pentru presă: Mihai Rotariu | [email protected]  | 0740 066 866


Vizualizat de 3776 ori