A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

Securitatea cibernetică readusă în atenția jurnaliștilor, la cursul organizat de către CERT-RO și AGERPRES

2018/10/05
Popularitate 1023

Foto: AGERPRES

Vineri, 5 octombrie, s-a încheiat cursul de securitate cibernetică pentru jurnaliști, organizat de către Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică și Agenția Națională de Presă. Cursul s-a desfășurat pe parcursul a două zile și se află la cea de-a treia ediție.

Participanții au avut ocazia să se familiarizeze cu noțiuni utilizate în domeniu și li s-au prezentat studii de caz relevante pentru tipologia atacurilor cibernetice. În contextul în care, doar în 2017, CERT-RO a procesat aproape 140 de milioane de alerte, jurnaliștilor li s-au prezentat riscurile incidentelor de securitate cibernetică și impactul acestora.

Exemplele concrete i-au făcut să înțeleagă mai bine cum un dispozitiv al unui utilizator poate ajunge să fie compromis și ulterior folosit într-un atac cibernetic. De asemenea, jurnaliștilor le-au fost prezentate riscurile asociate unor atacuri de tip ransomware sau spearphishing, precum și al vulnerabilităților provenite din zona rețelelor de socializare.

O altă temă actuală de discuție a ținut de reglementările GDPR, temă cu un mare impact în dezbaterile de la acest curs.

Printre trainerii din echipa CERT-RO care au susținut cursul s-au aflat Cătălin Aramă (director general), Daniel Ioniță (director Analize, Politici și Cooperare) și Iulian Alecu (director general adjunct).

 

Despre CERT-RO

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO este o instituţie publică, având ca atribuţii prevenirea, analiza, identificarea şi reacţia la incidente ce afectează infrastructurile cibernetice care asigură funcţionalităţi de utilitate publică sau servicii ale societăţii informaţionale. CERT-RO are ca obiectiv general dezvoltarea capacităţii de răspuns la incidente de securitate cibernetică şi a relaţiilor de cooperare cu entităţi naţionale sau internaţionale, cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniul securităţii cibernetice. Detalii pe www.cert.ro.

Despre AGERPRES

Fondată în 1889, AGERPRES este Agenția Națională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informații echilibrate, cu caracter imparțial, și de a fi principala sursă de informare pentru cetățenii și instituțiile din țară, dar și cea mai importantă sursă de știri despre România, în exterior. Din 1921, agenția a avut o transmisie neîntreruptă de știri și informații. Printre serviciile AGERPRES se regăsesc: fluxurile de știri tematice, serviciile și arhiva de fotografie de presă, monitorizarea de presă, serviciile video și multimedia, fluxul documentare, precum și servicii de imprimare.

 


Vizualizat de 2199 ori