A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

DNS4EU: Comisia Europeană intenționează să lanseze o alternativă la actualul DNS public

2023/01/09
Popularitate 1000

Foto: Whalebone

Comisia Europeană intenționează să includă 100 de milioane de utilizatori într-o nouă infrastructură DNS de internet cu sediul în Uniunea Europeană. DNS4EU va fi dezvoltat de un consorțiu internațional condus de compania cehă Whalebone.

O conferință de presă online pe această temă va avea loc pe 10 ianuarie 2023, la ora 10:00 (CET). Persoanele interesate să participe la conferință se pot înscrie aici.

Obiectivul DNS4EU este de a oferi cetățenilor, companiilor și instituțiilor UE un DNS sigur, puternic și care respectă confidențialitatea utilizatorilor - o „carte de adrese a internetului” ce permite navigarea pe internet prin intermediul numelor de domenii în loc de șiruri de numere. Proiectul va deveni o parte vitală a suveranității europene a internetului.

DNS4EU face parte din viziunea UE de a consolida independența digitală a Uniunii și de a servi drept alternativă la actualul DNS public oferit de giganții tehnologici din SUA. Comisia Europeană își propune să păstreze datele utilizatorilor în spațiul digital al Uniunii Europene și să furnizeze serviciul unui număr cât mai mare de europeni, respectând simultan cele mai înalte standarde de confidențialitate.

Obiectivul nostru este de a proteja 100 de milioane de persoane datorită DNS4EU. Pentru a atinge acest punct de referință, trebuie să colaborăm cu companiile de servicii de telefonie mobilă și internet de pe întregul continent. Prin urmare, nu numai că vom introduce o nouă infrastructură publică, ci vom include și operatorii în arhitectură", conform lui Richard Malovic, directorul executiv al Whalebone.

Planul este de a combina actuala infrastructură a operatorului de telecomunicații și a furnizorului de servicii de internet cu noi soluții DNS accesibile publicului. Acesta va oferi atât servicii DNS gratuite cetățenilor și instituțiilor, cât și servicii de securitate premium și îmbunătățite.

Aceasta este o veste bună pentru sectorul european al telecomunicațiilor și tehnologiei și un exemplu fantastic al modului în care companiile europene de telecomunicații țin pasul cu concurenții lor internaționali, în special în sectorul tehnologic de astăzi”, conform lui Alejandro Plater de la A1 Telekom Austria Group, unul dintre primii susținători ai inițiativei.

Soluția va fi dezvoltată de 13 membri ai consorțiului, având sedii în 10 țări din Uniunea Europeană

Pentru ca soluția să fie accesibilă tuturor, Comisia Europeană a ales o echipă de diverși membri cu experiență îndelungată în domeniu. „Consorțiul nostru include companii private, instituții de cercetare, un ONG, o universitate, instituții publice, mai multe echipe sectoriale și naționale de răspuns la incidente de securitate cibernetică (CERT) și rețele naționale de cercetare și educație (NREN) - toate axate pe securitatea cibernetică și infrastructura de internet. Datorită acestui amestec unic, putem oferi o soluție cu adevărat durabilă, independentă și stabilă”, a declarat Petr Soukeník, coordonatorul inițiativei.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) face parte din acest consorțiu și va contribui la acest proiect de anvergură la nivel european. Alți membri ai consorțiului sunt Abi Lab (CERTFin IT), CZ.NIC (CZ), Universitatea Tehnică Cehă din Praga (CZ), deSec (DE), NASK (CERT PL), Sztaki (CERT HU) și Time.lex (BE). Partenerii asociați sunt Centro Nacional de Cibersegurança (CERT.PT), CESNET (CZ), Ministerul Guvernării Electronice (BG) și F-Secure (FI).

Whalebone este o companie cehă de securitate cibernetică și de protecție a vieții digitale. Din 2016, Whalebone oferă securitate DNS în timp real pentru mai mult de 300 de companii de telecomunicații, ISP-uri, întreprinderi și instituții din întreaga lume, protejând utilizatorii de internet împotriva amenințărilor cibernetice printr-o combinație de threat intelligence și machine learning.

Contact: Ondřej Hrabal, [email protected], +420 737 973 810, www.whalebone.io

SURSA: https://www.whalebone.io/post/press-release-dns4eu


Vizualizat de 10166 ori