A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

Infectare cu PHOBOS ransomware la Spitalul Clinic Nr.1 CF Witting din București

2021/07/23
Popularitate 1000

Foto:

SRI, în cooperare cu CERT-RO și Spitalul Clinic Nr.1 CF Witting din București, a investigat recent un atac cibernetic cu aplicația ransomware PHOBOS, care a vizat serverele entității din domeniul sănătății.

Ulterior criptării datelor, atacatorii au solicitat plata unei răscumpărări pentru decriptarea acestora, plată ce nu a fost realizată de instituția afectată. Cu toate acestea, activitatea curentă a spitalului nu a fost întreruptă, continuitatea fiind asigurată prin utilizarea registrelor offline.

Mai mult, prezentul atac este similar celui din vara anului 2019, când alte 4 spitale din România au fost afectate de PHOBOS, în contextul lipsei unor soluții antivirus la nivelul infrastructurii IT&C utilizate de acestea. Ransomware-ul PHOBOS prezintă un nivel de complexitate medie, utilizând ca metodă de infecție, preponderent conexiunile de tip Remote Desktop Protocol (RDP).

Încă de la debutul pandemiei în 2020, CERT-RO și expeți în securitate cibernetică din grupul Cyber Volunteers 19 – Romania au desfășurat campanii comune de avertizare și de conștientizare dedicate unităților medicale din țară. Scopul principal al acestei inițiative este prevenirea, identificarea și adresarea corespunzătoare a posibilelor vulnerabilități de natură informatică ale furnizorilor de servicii de sănătate, înainte de a fi prea târziu.

Recomandările oferite în cadrul acestui demers de susținere a mediului medical sunt uneori aplicate rapid și corespunzător. Dar, există și cazuri în care, din diferite motive, măsurile de securitate necesare nu sunt aplicate la timp.   

În vederea prevenirii unor atacuri de tip ransomware, experții Centrului Național CYBERINT și CERT-RO recomandă implementarea rapidă a unor politici și măsuri de securitate precum:

  • Utilizarea unei soluții antivirus actualizate;
  • Dezactivarea serviciului RDP de pe toate stațiile și serverele din rețea;
  • Actualizarea sistemelor de operare și a tuturor aplicațiilor utilizate;
  • Schimbarea frecventă a parolelor tuturor utilizatorilor, respectând recomandările de complexitate;
  • Verificarea periodică a tuturor utilizatorilor înregistrați, pentru a identifica utilizatorii noi, adăugați în mod nelegitim;
  • Realizarea unor copii de siguranță a datelor critice pe suporți de date offline;
  • Păstrarea datelor criptate în eventualitatea în care ar putea apărea o aplicație de decriptare în mediul online.


Postat în: stiri awareness

Vizualizat de 7166 ori