A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

Parlamentul European sprijină noul Centru UE de competențe în materie de securitate cibernetică de la București

2021/05/21
Popularitate 1000

  • Inițiativa va crește capacitatea Europei împotriva amenințărilor cibernetice
  • Urmărește stimularea inovației pentru micile afaceri sau start-up-uri
  • Locația Centrului cyber în România, la București

Planurile de consolidare a pregătirii și rezilienței Europei împotriva atacurilor cibernetice prin crearea unui centru pentru inovare și expertiză au fost adoptate miercuri de Parlament.

Noul centru de competență în materie de securitate cibernetică, care va avea sediul la București, va grupa expertiza în domeniul cercetării de securitate cibernetică și va reuni comunitatea europeană de competențe în materie de cybersecurity. De asemenea, centrul va furniza sprijinul financiar din programele Horizon Europe și Digital Europe, pentru proiecte inovative dedicate start-up-urilor și IMM-urilor.

Legislația adoptată miercuri urmărește să stimuleze ecosistemul european tehnologic și industrial din domeniul securității cibernetice, pentru coordonarea și punerea în comun a resurselor relevante în UE. Aceasta se bazează pe Parteneriatul contractual Public Privat în domeniul securității cibernetice creat în 2016.

Inițiativa va fi sprijinită de programele Digital Europe și Horizon Europe, sub cadrul financiar multianual pentru 2021-2027.

Citat

„Este important ca în perioada în care atât de multe dintre activitățile noastre zilnice au loc online, devine cu atât mai important să asigurăm niveluri ridicate de inovare în domeniul securității cibernetice” a spus Rasmus Andersen, membru al Parlamentului European (Greens/EFA, GER). „Această structură nouă se va asigura că toată expertiza existentă în Europa – în instituții de cercetare, afaceri mici, start-up-uri, ONG-uri și comunitatea open-source – sunt incluse în procesul de decizie a priorităților europene de cercetare. În același timp, vom aduce la masă toate statele membre, pentru a investi colectiv în acest sector crucial și pentru a unifica resursele” a spus Andersen.

Background

La 13 septembrie 2017, Comisia a adoptat un pachet de inițiative dedicat domeniului cyber, pentru îmbunătățirea rezilienței, descurajării și apărării UE. Un an mai târziu, Comisia a prezentat propunerea pentru crearea unui centru european de competențe în materie de securitate cibernetică, legat de o rețea de centre naționale de coordonare. Inițiativa urmărește îmbunătățirea și consolidarea capacității UE în domeniul securității cibernetice, prin stimularea ecosistemului european tehnologic și industrial de securitate cibernetică și prin coordonarea și unificarea resurselor necesare în Europa. 

Sursa

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20210517IPR04136/parliament-backs-new-eu-cybersecurity-competence-centre-and-network


Vizualizat de 1364 ori