Au fost publicate Normele privind autorizarea și verificarea furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

Balcan Cyber Initiative

2020/03/08
Popularitate 732

Foto:

În perioada 3-4 martie 2020, CERT-RO a organizat, împreună cu Geneva Centre for Security Sector Governance (DCAF), o reuniune de lucru cu reprezentanții unor organizații de tip CERT din regiunea Balcanilor de Vest (Serbia, Macerdonia de Nord, Bosnia și Hertegovina și Muntenegru). Organizarea  actvității a fost rezultatul unei colaborări mai îndelungate a CERT-RO cu DCAF și a avut în vedere rolul important pe care România poate să-l joace în această regiune, din perspectiva securității cibernetice. 

Cele două zile de activitate au reprezentat o bună oportunitate de consolidare a încrederii între reprezentantii țărilor participante, subliniindu-se necesitatea schimbului de informații pe diferite problematici ale domeniului securității cibernetice. Discuțiile au fost abordate din perspectiva cooperării regionale, prin identificarea oportunităților și a perspectivelor de cooperare, având și o importantă componentă tehnică, reliefată prin desfășurarea unui exercițiu practic în cea de-a doua zi, unul consderat util de către participanți. Aceștia au apreciat în mod deosebit necesitatea unor astfel de acțiuni în procesul de pregătire.

CERT-RO a adus în discuție posibilitatea de a construi o platformă comună, cu ajutorul căreia să se stimuleze cooperarea regională în domeniu și facilitarea schimbului rapid de informații, precum și conceperea unui mediu de educare, training și testare a abilităților, de tip cyber range. Ideea a fost primită cu interes de participanți, care au susținut că este nevoie de o platformă regională de cooperare și de metode eficiente de pregătire a angajaților responsabili cu securitatea informațiilor. 

În final, reprezentanții CERT-RO au propus un set de obiective care să constituie cadrul unei cooperări viitoare, acestea urmând a fi analizate de instituțiile reprezentate la această activitate.


Postat în: stiri cybersecurity

Vizualizat de 678 ori