A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

DNSC a organizat o vizită de studiu TAIEX în România, pentru experți cyber din cadrul Asociației Organizațiilor de Securitate Cibernetică din Azerbaidjan

2023/11/24
Popularitate 970

Foto: Defcamp 2023

În perioada 20-24 noiembrie 2023, la propunerea Comisiei Europene/DG NEAR, o delegație formată din cinci experți în domeniul securității cibernetice din cadrul Asociației Organizațiilor de Securitate Cibernetică din Azerbaidjan, condusă de președintele acesteia, domnul Elvin BALAJANOV, a efectuat o vizită de studiu TAIEX în România.

TAIEX este instrumentul de asistență tehnică și schimb de informații al Comisiei Europene. TAIEX sprijină administrațiile publice în ceea ce privește apropierea, aplicarea și asigurarea respectării legislației UE, precum și facilitarea schimbului de bune practici ale UE. Aceasta se bazează în mare măsură pe necesități și oferă expertiză personalizată adecvată pentru a aborda problemele într-un termen scurt, în trei moduri: workshop-uri, misiuni cu experți și vizite de lucru.

Obiectivul principal al evenimentului a fost ca membrii delegației să beneficieze de expertiza țării gazdă pentru a implementa, la rândul lor, modele de securitate cibernetică dezvoltate cu succes în România, în vederea dezvoltării ecosistemului de securitate cibernetică din Azerbaidjan, stat membru al Parteneriatului Estic.

Vizita de studiu a fost organizată de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) în colaborare cu entități din România specializate în domeniul cyber, atât din mediul privat, cât și din cel universitar. Activitățile desfășurate pe parcursul vizitei au cuprins mese rotunde, prezentări, discuții, schimburi de bune practici, precum și participarea la exerciții și la conferința DefCamp 2023, organizată la București.

De asemenea, delegația din Azerbaidjan a purtat multiple discuții, atât cu Directorul DNSC, domnul Dan CÎMPEAN, cât și cu Adjuncții Directorului DNSC, doamna Maria-Manuela CATRINA și domnul Gabriel DINU.

Agenda evenimentului a fost structurată astfel încât experții cyber din Azerbaidjan să aibă o imagine detaliată asupra eforturilor și experienței României în domeniul securității cibernetice.

În prima zi a vizitei, au fost abordate subiecte pe tema rezilienței cibernetice în sectorul guvernamental, a cadrului legal pentru înființarea și funcționarea DNSC, dar și aspecte pe linie de reglementare și protecție a infrastructurilor critice la nivel național și al Uniunii Europene. De asemenea, au fost explorate elemente de interes legate de posibilitățile viitoare de cooperare, capacitățile de prevenire și răspuns la incidente de natură cibernetică, precum și de modul în care tehnologiile de învățare automată pot contribui la identificarea și stoparea acestora. Un moment important a fost vizita la sediul Bitdefender, unde au fost discutate aspecte legate de obiectul de activitate al companiei din România.

În continuare, prin amabilitatea conducerii Universității Babeș-Bolyai, în Cluj-Napoca a fost realizată o incursiune în mediul academic, cu focus pe educația în domeniul securității cibernetice, cooperarea internațională, aspectele specifice criminalității cibernetice și de ordin legal. În paralel, vizitatorii au avut ocazia să se întâlnească și să poarte discuții cu studenții azeri din România. Tot în Cluj Napoca, au fost organizate întâlniri cu reprezentanți ai Cluj IT Cluster și ai Transilvania IT Cluster.

În continuarea vizitei de lucru, Universitatea Politehnică din București a găzduit o serie de prezentări cu un impact internațional deosebit, cu accent pe „Quantum Computing”, proiecte de cercetare în domeniul securității cibernetice, laboratoarele Orange 5G Lab și Orange SOC.

Ulterior, au fost realizate discuții cu conducerea unor firme și startup-uri importante din România, precum Safetech Innovations,  BitSentinel, CyberEDU, Centrul Național de Excelență în Training pentru Securitate Cibernetică (CSTCE), Arcana.ai, OPSWAT, AI Vision, Zevo Tech, Hackout etc. Întâlnirile realizate au oferit experților din Azerbaidjan o perspectivă detaliată asupra răspunsului la incidente cibernetice, a soluțiilor avansate de securitate cibernetică, inclusiv în ceea ce privește educația în acest domeniu.

Totodată, vizitatorilor le-au fost prezentate date despre UNbreakable România, concurs național dedicat liceenilor şi studenților care doresc să își construiască o carieră în securitate cibernetică sau să își perfecționeze cunoștințele din domeniu.

Cu sprijinul organizatorilor celei de-a 13-a ediții a Conferinței DefCamp, experților azeri li s-a oferit posibilitatea conectării la o sursă bogată de cunoștințe de înaltă calitate în domeniul securității cibernetice și la o comunitate puternică ce reunește importanți factori de securitate cibernetică din lume, care își împărtășesc cercetări și cunoștințe recente realizate în acest domeniu.

Această vizită de studiu TAIEX reprezintă nu doar o oportunitate de schimb de cunoștințe și de experiență între experți cyber din Azerbaidjan și cei din România, ci și un pas semnificativ în consolidarea cooperării naționale și internaționale în domeniul securității cibernetice.

Totodată, evenimentul contribuie la asigurarea unui spațiu cibernetic global deschis, liber, stabil și sigur, în cadrul căruia sunt respectate pe deplin drepturile omului și libertățile fundamentale, precum și statul de drept.


Vizualizat de 4829 ori