A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

Investiții de peste 760 de milioane EUR din Programul Europa digitală pentru tranziția digitală și securitatea cibernetică a Europei

2023/12/20
Popularitate 1000

Comisia a adoptat programele de lucru modificate aferente anului 2024 pentru Programul Europa Digitală (DEP), subliniind obiectivele și domeniile tematice specifice care vor primi o finanțare totală de 762,7 milioane de euro. Acestea cuprind investiții strategice necesare realizării obiectivului Deceniului Digital al Europei. Programul Europa Digitală își propune să consolideze suveranitatea tehnologică a Europei și să aducă pe piață soluții digitale în beneficiul cetățenilor, administrațiilor publice și întreprinderilor, contribuind în același timp la obiectivele Pactului Ecologic European.

Programul principal de lucru

Programul principal de lucru pentru 2024 însumează aproximativ 549 de milioane de euro. Peste jumătate din această sumă va fi destinată asigurării continuării și evoluției activităților începute în cadrul programelor de lucru anterioare și a acelor acțiuni deja lansate prin programul de lucru 2023-2024, publicat în luna martie. Programul principal acoperă proiecte specifice de implementare care utilizează tehnologii digitale, cum ar fi supercalculatoare, date, AI, cloud, securitate cibernetică și abilități digitale avansate.

Un cuantum de 40% din finanțarea Programului de lucru pentru 2024 va oferi sprijin concret pentru implementarea proiectelor multinaționale ale Deceniului Digital, incluzând oportunități pentru Consorțiile Europene pentru Infrastructură Digitală (EDIC), întărind astfel eforturile privind inteligența artificială și acțiunile suplimentare legate de politicile digitale cheie, cum ar fi: lumi virtuale, cloud și cuantică.

Recunoscând importanța tot mai mare a inteligenței artificiale (IA), programul de lucru pentru 2024 alocă o cincime din finanțare pentru consolidarea sprijinului pentru dezvoltarea acesteia. Vor fi finanțate acțiuni de construire a unui ecosistem în jurul modelelor mari de limbaj și IA din Europa, oferind sprijin pentru implementarea și conformitatea cu AI Act, finanțarea Platformei Virtual Human Twin, promovarea inovației bazată pe AI în domeniul sănătății și continuarea finanțării unor proiecte precum Destination Earth.

Programul 2024 introduce, de asemenea, noi acțiuni în domenii cheie de politică digitală. Acestea includ finanțări de bază pentru testări pilot care demonstrează integrarea perfectă și interoperabilitatea componentelor Industrial IoT Edge si Telco Edge, înființarea unui Centru de competență 3D dedicat patrimoniului cultural și furnizarea de senzori RMN metabolici cuantici pentru diagnosticarea și tratamentul cancerului.

Programul de lucru pentru securitate cibernetică

Alături de modificarea programului de lucru principal, Comisia a publicat modificarea programului de lucru DEP specific destinat securității cibernetice, cu un buget de 214 milioane de euro pentru 2024. Acesta va avea ca scop în special sprijinirea detectării și partajării amenințărilor cibernetice, punerea în aplicare a legislației UE privind securitatea cibernetică, pregătirea pentru situațiile de urgență generate de atacurile cibernetice, precum și asistență reciprocă prin centrele naționale de coordonare.

Vor fi puse la dispoziție fonduri pentru punerea în aplicare eficace a legislației UE în materie de securitate cibernetică, inclusiv a Directivei NIS2 și a Actului privind reziliența cibernetică, cu un accent special pe sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii.

Mecanismul de Urgență va include acțiuni de pregătire și asistență reciprocă finanțate prin programul de lucru DEP de securitate cibernetică, alături de acțiunile de răspuns la incidente finanțate prin programul de lucru principal DEP.

Programul de lucru privind securitatea cibernetică va oferi sprijin centrelor naționale de coordonare existente sau nou înființate. Aceste centre acționează ca puncte de contact, interacționează cu părțile interesate, asistă și contribuie la realizarea obiectivelor strategice ale Centrului European de Competență în materie de Securitate Cibernetică (ECCC).

Apeluri de propuneri de proiecte pentru Programul Europa Digitală

Programele de lucru vor fi derulate în principal prin granturi și achiziții. Investiția pe care o vor genera apelurile din programele de lucru va fi aproape dublă față de suma din finanțarea UE, proiectele fiind cofinanțate în proporție de 50%.

Primele apeluri de proiecte ale Programului Europa Digitală au fost deja publicate în 2023, iar următoarele vor fi publicate la începutul anului 2024, cele mai multe în primăvară. Apelurile sunt destinate întreprinderilor, administrațiilor publice și altor entități din statele membre UE, țările EFTA/SEE și țările asociate Programului Europa Digitală.

Pentru mai multe informații despre programele de lucru, vă rugăm să consultați aici, iar pentru mai multe informații despre cum să obțineți finanțare, vă rugăm să consultați aici.

Sursa: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/over-eu760-million-investment-digital-europe-programme-europes-digital-transition-and-cybersecurity


Vizualizat de 3558 ori