A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

Vizita delegației National Center of Incident Readiness and Strategy for Cibersecurity (NISC) din Japonia la CERT-RO

2020/03/09
Popularitate 855

Foto: CERT-RO

În ziua de 09.03.2020, a avut loc la sediul CERT-RO o întâlnire de lucru a unei delegații române mixte CERT-RO-ICI, cu o delegație japoneză reprezentând Centrul Național pentru Răspuns la Incidente și Strategii de Securitate Cibernetică (NISC) din Japonia.

Delegația japoneză a fost formată din dl. Hidetoshi Ogawa, director pentru strategie internațională a NISC și consilier la cabinetul secretariat al guvernului nipon și d-na. Chihiro Takagi, analist în cadrul Ambasadei Japoniei la București.

Dl. Cătălin Aramă, directorul general CERT-RO a făcut o prezentare exhaustivă a evoluțiilor înregistrate de instituție de la înființare până în prezent. A fost subliniată importanța dobândită de CERT-RO în urma adoptării legii de implementare a Directivei NIS în legislația internă. De asemenea, a fost relevată importanța modificărilor din ultima perioadă, când CERT-RO a fost trecut în coordonarea primului-ministru.

Partea niponă a fost interesată să cunoască detalii legate de structura organizatorică a CERT-RO, subordonare și modalitățile concrete de cooperare modalitatea de stabilire a operatorilor de servicii esențiale, criterii și valori de prag pentru raportarea incidentelor, precum și dacă există obligativitatea de raportare a unor incidente de amploare. De asemenea, s-a manifestat interes pentru modul în care se poate face atribuirea unui atac și care este modul de luare a deciziei.

Dl. Ogawa a făcut o scurtă prezentare a structurii executivului nipon, a rolului secretariatului premierului și a locului NISC în cest angrenaj. A apreciat, de asemenea, coerența reglementărilor europene în domeniul securității cibernetice, element care poate fi o sursă de inspirație și pentru Japonia.

Dl. Ogawa a remarcat similitudinea de responsabilități și atribuții ale NISC și CERT-RO, la fel ca și partea română, evidențiind deschiderea și utilitatea unei posibile cooperări între cele două instituții. Dl. Cătălin Aramă a răspuns pozitiv acestei inițiative, subliniind că CERT-RO este foarte interesat în dezvoltarea cooperării cu NISC, în acest sens putând fi semnat un protocol de cooperare.

Discuția a fost apreciată ca foarte fructuoasă, convenindu-se continuarea dialogului pentru încheierea protocolului, astfel încât să se poată trece la o cooperare tehnică concretă.


Postat în: stiri cybersecurity

Vizualizat de 5938 ori