A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

Comunicat de presă: DNSC a participat la exercițiul NATO de securitate cibernetică Locked Shields 2024

2024/04/26
Popularitate -2912

Foto: MapN

București, 26 aprilie, 2024

În perioada 22 - 26 aprilie, echipa Directoratului a participat cu specialiști la cel mai amplu exercițiu de securitate cibernetică organizat la nivel internațional – Locked Shields 2024. Pentru al patrulea an consecutiv, Ministerul Apărării coordonat și organizat exercițiul la nivel național.

Agenția de Apărare Cibernetică din cadrul Comandamentului Apărării Cibernetice, în parteneriat cu reprezentanți din Bulgaria și Republica Moldova, a coordonat echipa mixtă formată din peste 150 de specialiști din cadrul instituțiilor Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Naţională (SNAOPSN), Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și companii private care activează în domeniu.

Locked Shields este planificat și organizat de Centrul de excelență NATO pentru cooperare în domeniul apărării cibernetice (CCDCOE) din Tallinn, Estonia. În acest an, participarea a fost una notabilă, cu peste 40 de națiuni și aproximativ 4000 de profesioniști ai domeniului, militari și civili.

Scopul principal al exercițiului este de a oferi o platformă multinațională pentru creșterea capacităților cibernetice și a celor de cooperare într-o situație de criză. Scenariul exercițiului este unul fictiv, având rolul de instruire și testare a echipelor de specialiști prin angajarea acestora în rezolvarea unor scenarii complexe și a unor incidente cibernetice masive, incluzând, pe lângă domeniul tehnic, și domeniile de decizie strategică, juridic, comunicare publică, precum și evaluarea, pe bază de scor, a capacității echipelor de a se adapta și a-și proteja rețelele proprii.

Locked Shields este un exercițiu de tip Red Team vs. Blue Team, unde echipele de reacție rapidă compuse din statele membre NATO și țările partenere ajută o țară fictivă, atacată cibernetic la scară largă, să protejeze în timp real rețele informatice militare, guvernamentale și infrastructuri critice naționale: sisteme de producție și distribuție a gazelor și energiei electrice, sisteme de comunicații prin satelit și 5G, sisteme bancare, împotriva unor atacuri cibernetice multiple și multidirecționale. În cadrul echipei mixte formată din România, Republica Moldova și Bulgaria, DNSC a coordonat subechipa STRATCOM (comunicare strategică), pentru a treia ediție la rând.

Astfel, specialiștii implicați în acest exercițiu de securitate cibernetică la nivel internațional se pot antrena în situații de criză, pot testa procedurile existente de răspuns la incidente și, totodată, se pot evalua sub presiune ridicată în ceea ce privește capacitatea de asigurare a rezilienței sistemelor și serviciilor.

 

Contact pentru presă: Mihai Rotariu  |  [email protected]  |  0740 066 866