A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

Comunicat de presă: Începe Campionatul Național de Securitate Cibernetică – RoCSC2024

2024/02/29
Popularitate 1000

Foto: RoCSC2024

București, 29 februarie 2024

Anul acesta va avea loc cea de-a cincea ediție a Campionatului Național de Securitate Cibernetică – RoCSC2024, competiție lansată și organizată de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Serviciul Român de Informații (prin intermediul Centrului Național Cyberint) și Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), cu un important sprijin din partea unor parteneri și sponsori din mediul privat.

Încă din anul 2015, această inițiativă public-privată a susținut tinerele talente din domeniul cyber și a organizat activități de selecție, training și participare a echipei naționale a României la Campionatul European de Securitate Cibernetică (European Cyber Security Challenge – ECSC).

Campionatul Național, intitulat Romanian Cyber Security Challenge (RoCSC), este un eveniment anual de tip Capture The Flag (CTF) ce își propune să identifice tineri talentați în cybersecurity, să pună bazele unei comunități a pasionaților de cyber și să contribuie activ la procesul de formare a experților, în contextul unei nevoi din ce în ce mai acute pe piața muncii de specialiști în domeniu.

ROCSC are deopotrivă și rolul de a selecta membrii eligibili pentru echipa României care urmează să participe la Campionatul European. În cei opt ani de participare la ECSC, grație experienței acumulate, a pregătirii susținute și a dedicării instructorilor, Team Romania a câștigat ediția din 2019 și a ieșit de două ori vicecampioană a Europei.

Procesul de înscriere pentru ROCSC24 este deja activ, astfel că tinerii eligibili (sub 25 de ani) se pot înregistra la concurs pe rocsc.ro până la data de 7 martie 2024, iar tinerii interesați pot porni pe una dintre căile de calificare către lotul preliminar al reprezentativei de securitate cibernetică.

Prima etapă de selecție (exclusiv online) se va desfășura în perioada 8 - 10 martie 2024, iar finala va avea loc fizic, la București, între 22 și 25 mai 2024. Pentru curioșii care vor să participe și să-și testeze priceperea în domeniu într-un cadru competițional, dar nu se încadrează în categoria de vârstă necesară pentru a fi selectat în echipa națională, există și posibilitatea de a concura în afara concursului la categoria Open.

După finala ROCSC24, organizatorii vor selecta lotul preliminar al Team Romania care va merge, pentru câteva zile pe parcursul verii, într-un stagiu de pregătire (bootcamp) specializat. Pe parcursul bootcamp-ului, tinerii vor fi testați și antrenați prin exerciții din domeniul securității aplicațiilor web, atacului și apărării cibernetice, criptografiei, analizei traficului de rețea, reverse engineering etc.

ECSC a devenit treptat o competiție de cyber extrem de disputată la nivel european și reprezintă totodată o oportunitate aparte pentru participanți să își testeze competențele, să cunoască tineri la fel de pasionați și să-și perfecționeze abilitățile. În plus, ei beneficiază de recunoaștere națională și promovare, mentorat cu specialiști în domeniu, stagii specializate de pregătire tehnică și soft skills, premii oferite de parteneri sau oportunități de angajare în domeniu.

Ediția de anul acesta al ECSC va fi găzduită în Italia (Torino) și va avea loc în perioada 8 - 11 octombrie. Fiecare stat membru UE sau stat invitat să participe la ECSC poate prezenta un lot național format din 10 jucători: cinci Juniori (14-20 de ani), cinci Seniori (21-25 de ani) și două rezerve.

Tinerii interesați de dezvoltarea abilităților tehnice de profil se pot pregăti pentru Campionatul National de Securitate Cibernetică pe platforma educațională online CyberEdu, un spațiu digital de antrenament în care se regăsesc majoritatea exercițiilor propuse în edițiile anterioare ale ROCSC și ECSC, dar și alte exerciții construite pentru competiții de securitate cibernetică internaționale.