A FOST PUBLICATĂ LISTA TARIFELOR AFERENTE ACTIVITĂȚILOR DE AUDIT DE SECURITATE CIBERNETICĂ. Accesați aici lista

Roberto Baldoni la conducerea noii Agenții Naționale pentru Securitate Cibernetică din Italia

2021/08/10
Popularitate 851

Foto: Euractiv

Roberto Baldoni unul dintre principalii experți cibernetici italieni a fost numit Director General al Agenției Naționale pentru Securitate Cibernetică (Agenzia per la Cybersecurity)

Numirea lui Roberto Baldoni în funcția de Director General al Agenției Naționale de Securitate Cibernetică a fost oficializată recent. Informația a fost anunțată de Franco Gabrielli, Subsecretar al Prim-Ministrului italian, într-un interviu exclusiv acordat Cybersecurity Italia.

Roberto Baldoni, unul dintre cei mai importanți experți italieni în securitate cibernetică, este Director Adjunct al Dipartimento delle Informazioni per la Sicurezza (Departamentul de Informații pentru Securitate) încă din 22 decembrie 2017.

Profesor titular la Facultatea de Inginerie a Informației și Director al Centrului de cercetare în domeniul securității cibernetice al Universității Sapienza din Roma, Roberto Baldoni este recunoscut ca unul dintre cei mai importanți experți din Italia în domeniul cyber. În cadrul Departamentului de Informații pentru Securitate i-a fost încredințată sarcina de a construi perimetrul pentru securitatea națională cibernetică. Mandatul său va dura patru ani și poate fi prelungit cu încă patru.

Odată cu numirea conducerii, Guvernul italian va face imediat operațională Agenția Națională de Securitate Cibernetică prin decretele de punere în aplicare, prin care aproximativ 60 de persoane vor fi transferate de la Departamentului de Informații pentru Securitate și de la Agenția de Securitate Internă către noua agenție. Aceștia sunt principalii experți italieni în securitate cibernetică, aceiași cares-au confruntat cu cel mai mare atac cibernetic din istoria Italiei: atacul cibernetic asupra regiunii Lazio.

Funcțiile principale ale Agenției Naționale pentru Securitate Cibernetică din Italia

Înființarea Agenției reprezintă un pas fundamental pentru dezvoltarea capacităților naționale italiene de prevenire, gestionare și răspuns la atacurile cibernetice și are loc în urma ultimului summit G7 în care președintele Statelor Unite, Joe Biden, a propus extinderea apărării colective, în conformitate cu Articolul 5 al NATO, inclusiv în cazul atacurilor cibernetice asupra infrastructurilor critice.

Agenția Națională de Securitate Cibernetică va avea funcții legate de pregătirea strategiei naționale de securitate cibernetică, va juca un rol de coordonare între entitățile publice implicate în securitatea cibernetică și va promova acțiuni comune pentru dezvoltarea digitalizării sistemului de producție și a administrațiilor publice. În plus, Comitetul interministerial italian pentru securitate cibernetică (CIC) a fost înființat de Consiliul de Miniștri, ca un organism cu funcții de consultanță, propunere și supraveghere în domeniul securității cibernetice.

Agenția va avea personalitate juridică de drept public, cu o autonomie largă (legislativă, administrativă, patrimonială, organizatorică, contabilă și financiară), al cărui exercițiu va fi fundamental pentru construirea arhitecturii naționale de securitate cibernetică și a cărui dezvoltare se bazează pe șase piloni fundamentali: strategie națională, tehnologie și mijloace, resurse umane, organizare, exercițiu și antrenament, precum și cooperare internatională.

Securitatea cibernetică, componentă majoră a PNRR-ului Italiei

Securitatea cibernetică reprezintă una dintre cele mai importante categorii de cheltuieli din cadrul PNRR-ului Italiei, cu alocarea a 620 milioane de euro: 241 milioane pentru crearea unei infrastructuri naționale pentru securitatea cibernetică; 231 milioane pentru consolidarea principalelor structuri de operare ale perimetrului național de securitate cibernetică; 150 de milioane de euro pentru consolidarea capacităților naționale de apărare cibernetică la Ministerul de Interne, Apărare, Guardia di Finanza, Justiție și Consiliul de Stat.

Sursa traducerii și adaptării: https://www.cybersecitalia.it/roberto-baldoni-nominato-direttore-generale-dellagenzia-per-la-cybersicurezza-nazionale/13502/